Alles wat je moet weten over merk registreren

Deel artikel

Als je een eigen bedrijf hebt, dan weet je vast wel hoe belangrijk het is om een sterk merk te hebben. Maar wist je dat het registreren van je merk minstens zo belangrijk is? Het registreren van je merk biedt immers bescherming tegen eventuele inbreukmakers. In dit blogartikel zetten we alles wat je moet weten over merk registreren op een rijtje.

Wat is merkregistratie?

Merkregistratie is het beschermen van je merk door hem te registreren in het merkenregister. Dit houdt in dat andere bedrijven geen gebruik mogen maken van jouw merknaam of -logo. Dit werkt echter alleen binnen een bepaald gebied. In Nederland moet je je merk registreren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Als je buiten Europa je merk wilt registreren, dan moet je zoeken naar de instantie die daarvoor verantwoordelijk is.

Wat zijn de voordelen van merkregistratie?

Door je merk te registreren, bescherm je hem tegen kopiëren of namaak door derden. Dit betekent dat je andere bedrijven in strijd kunt laten gaan en claims kunt indienen als iemand je merk gebruikt zonder jouw toestemming. Bovendien geeft het registreren van je merk je een sterkere positie in de markt, omdat je laat zien dat je jouw merk serieus neemt en ernaar streeft het te beschermen.

Hoe verloopt het registratieproces?

Het registreren van een merk gaat gepaard met enige formaliteiten. Nadat je een aanvraag hebt ingediend, wordt er onderzoek gedaan naar de merknaam en het logo. Als de onderzoekers van mening zijn dat er geen conflicten zijn met bestaande merken of het wettelijke kader, dan zal je merk worden geregistreerd. Het kan enkele weken of maanden duren voordat je registratieproces afgerond is, maar nadat je merk eenmaal geregistreerd is, heb je er wel voor 10 jaar bescherming van.

Waar moet je op letten bij merkregistratie?

Het is belangrijk om een onderscheidend merk te creëren, dat zich met precisie richt op jouw branche of producten. Als je een merknaam opgeeft voor registratie, moet je er zeker van zijn dat niemand anders hem al heeft geregistreerd. Het goedkeuren van de merken gebeurt op basis van de lijst van producten en diensten die je bij de registratie vermeldt. Zorg er ook voor dat het ontwerp van je logo origineel is en niet op dat van anderen lijkt.

Het registreren van een merk is niet alleen verstandig, maar vereist ook enige kennis en inspanning. Door jouw merk te registreren, geef je bescherming tegen het verkeerde soort aandacht, en voorkom je de mogelijke negatieve gevolgen die concurrerende bedrijven met zich mee kunnen brengen. Het is dus van groot belang dat je je merk op de juiste manier registreert. Voor meer informatie kun je bijvoorbeeld terecht bij merkenspot.

Gerelateerd nieuws

Blog

Adverteren bij RTL

Adverteren op tv, het lijkt iets voor de grote bedrijven en onbereikbaar als middelgroot bedrijf maar dit is zeker niet waar! Al vanaf een paar

Blog

Adverteren in de krant

Adverteren in een krantje? Is dat niet super ouderwets en duur? Nou nee! Adverteren in krantjes is namelijk hartstikke goedkoop en afhankelijk van wat je